A kukába kerülő élelmiszer hulladék nagy része a maradék. Egy kis kreativitással azonban könnyedén csodás ételt varázsolhatunk belőle az asztalra.

Most négy mennyei receptet osztunk meg veletek Biromakonyham tollából. Próbáljátok ki Ti is!

A Bírom a konyhám ötlete azért született meg, mert bírom a konyhám 🙂 Imádok itt alkotni és szeretem átadni a tudásomat. A látogatóimmal megosztom, hogy hogyan készíthetnek el gyorsan akár három fogásos ételt is, de megtanulhatják tőlem a tökéletes kelt tészta titkát is.
Most megmutatok Neked három főételt és egy desszertet, amelyeket maradékból is elkészíthetsz, így csökkentve az ételhulladékot a konyhádban.
Három főétel ötlet maradékból

Fehér húsos saláta:
A húsokat felszeleteljük vagy kisebb darabokra tépkedjük. Színes koktél paradicsomokat kettévágjuk. Friss zöldségeket tépkedjük vagy szeleteljük. Ha van otthon sajtból is maradék darabok, akkor kockázzuk vagy mozzarella golyókat teszünk a salátába.
Enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés szárított bazsalikommal.
Jól illik hozzá: római saláta, jégsaláta, madársaláta, zöld lollo, vegyes saláta.
🍜Öntet: olíva olajjal meglocsoljuk, majd citrom levével.
Óvatosan összeforgatjuk. Frissen elfogyasztjuk.

Vörös húsos saláta:
A vörös húsokat vagy steaket szeleteljük.
Friss zöldségeket helyezünk egy nagy tálba. Illik hozzá a cékla, bébispenót, madársaláta, ruccola, vörös lollo, friss cékla gumója és levele egyaránt.
🍜Meglocsoljuk semleges ízű olajjal, kevés citrom friss levével. Csipet római köményt szórunk rá és óvatosan összeforgatjuk a salátát.
Fetasajtot kockázunk és a saláta tál tetejére szórjuk, óvatosan beleforgatjuk.
A húst nem forgatjuk hozzá, hanem a saláta tetejére rendezzük.
Tálaláskor balzsamecet mártással megcsíkozzuk.
🌟Minden friss zöldségből készült salátához használjunk olajat, mivel az A,D,E,K vitaminok abban oldódnak.

Húsos pite gyorsan:
Általában baromfiból készítem, attól a legfinomabb. Felhasználhatjuk a megmaradt párolt zöldségeket is hozzá.
Baromfi sült húst kockázzuk.
2 dl tejföl, 2 tojás, reszelt sajttal összekeverjük..
A húst belekeverjük, amíg sült a tészta.
Mielőtt pirulna, kivesszük a sütőből és ráöntjük a csirkés keveréket.
Meghintjük még reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe 180 fokra, 15 perce.
👩‍🍳Pite tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin. 1 tojás, só. Gyorsan összegyúrom és fél órára hűtőbe teszem. Azután kerekre nyújtom és a formába igazítom.
180 fokos sütőben 10-15 perc alatt sütöm, mielőtt elkezdene pirulni kiveszem és megtöltöm és visszateszem, készre sütöm.
🌟Ha csak párolt zöldségek maradtak az előző étkezésből, akkor azzal is isteni pitét készíthetünk. Viszont itt finomabb, ha besamel mártással keverjük el a zöldségeket. A szerecsendiót se felejtsük ki belőle. Gombát is felhasználhatjuk akár a húsos, akár a zöldséges pitéhez.

Persze a desszert sem maradhat el 🙂

Rizskoch maradék rizsből: A rizst meglocsolom pár kanál forró tejjel, amiben elkevertem 1 csomag vaníliás cukrot. Reszelek rá fél citrom héját, belekeverek egy marék mazsolát.
Felmelegítem az egészet micro-ban.
Azután elkeverek benne 5 dkg vajat.
5 tojás sárgáját 10-15 dkg cukorral kikeverem habosra. Tojás fehérjét keményre verem.
A rizshez adom a tojás sárgáját, óvatosan beleforgatom a fehérje habot.
Forró sütőben sütöm. A formát előtte kivajazom és meghintem vékonyan darával. Barnára sül a teteje és az alja. Cca. 15 -20 perc.
Kompóttal, lekvárral, pudinggal vagy gyümölccsel forrón és hidegen is fogyaszthatjuk.
Persze, ha tejben főzzük fel a rizst, akkor krémesebb, de az újrahasznosításra kiváló módszer ez a recept.

Küldj nekünk üzenetet!

Kérjük fogadd el az Adatkezelési feltételeket!

Kapcsolat

Email:

kapcsolat@beeem.hu

Telefon:

+36 20 517 3416