Bodza lekvár, ahogy a BEEEM készíti

Bodza lekvár készítése házilag, BEEEM módra
A bodza virágát soha ne az út mellől szedjétek, mert a lekvár készítéséhez nem mossuk meg a virágokat, csak így kerül a virágpor a lekvárba. 15 nagyobb darabot szedtünk. Aznap nem volt időm elkészíteni, ezért BEEEM méhviaszos zsákba (ide link) tettem, hogy frissek maradjanak a virágok.
Alapanyagok a bodza lekvár recepthez:
15 db nagyobb bodza virág
5 dl víz
1 db tisztított citrom
30 dkg hámozott, reszelt alma
25 dkg cukor
1 cs 3:1 dzsemfix
1 tk. aszkorbinsav (hő hatására sajnos elveszíti a C-vitamin tartalmát, de ebben az esetben és citrompótló helyett használtam)
A bodza lekvár készítése lépésről-lépésre:

Következő reggel a reszelt almával, cukorral, dzsemfix-szel és az aszkorbinsavval feltettem főni.
Forrástól számított 10 percig főztem, majd szűrőn átszűrtem.
Ezután üvegekbe töltöttem, majd az üvegeket pár percre a tetejükre fordítottam.
Mi kaláccsal próbáltuk ki. Fantasztikus! Főzés közben fantasztikus illata van és nem utolsó sorban abszolút zero waste módon készült.
Próbáljátok ki Ti is és várom kommentben a visszajelzéseket!
Bodza. A egészséges és sokoldalú gyógynövény, amely eredetileg Dél-Amerikából származik. Kutatásokkal igazolják a bodza jótékony hatásait. Jótékony hatású a gyulladások, fájdalmak, az influenza és a diabétesz esetében.
A bodza nagyon sok hatóanyaggal rendelkezik. Vannak jótékony hatású és egészségre ártalmas hatású hatóanyagai, szerencsére az utóbbiból kevesebb. A hatóanyag, amivel érdemes vigyázni, az a lektin. A lektinek olyan glikozidok, amelyek kémiai reakciókat váltanak ki és a fehérjemolekulák stabilitását befolyásolni tudják. A bodzában található méreganyagokat nevezik Sambunigrin-nek vagy Nigrin B.-nek. Egészségre káros hatásúak, de a felnőtt emberi szervezetre nem veszélyesek. A lektin mint méreganyag megtalálható a bodza gyökerében, az éretlen bogyókban illetve kis mennyiségben a levélben és a fakéregben. A felnőttekre kevésbé veszélyes, viszont a gyerekeknél és az állatoknál életveszélyes állapotot válthatnak ki. A mérgezés tünetei lehetnek: hányinger, hányás és hasmenés.
A bodza virágát nyugodtan lehet fogyasztani!
Készítsd el a bodza lekvárt a BEEEM recept alapján. Nem csak az ízlelőbimbóid, hanem az egészséged is hálás lesz!
Juttasd el a bodza lekvárunk receptjét minél több emberhez! Köszönettel vesszük megosztásod a közösségi felületeken!