Bodza lekvár, ahogy a BEEEM készíti

Korábban soha nem készítettem bodza virág lekvárt. Őszintén szólva soha nem is hallottam erről az egyszerű és egészséges lekvárról. Hála a közösségi oldalaknak, többféle receptet találtam amiből megszületett az én variációm. Így a bodzabogyóból készült lekvár és bodza szörp mellé felvettük a bodza lekvárt is.

Bodza lekvár készítése házilag, BEEEM módra

A bodza virágát soha ne az út mellől szedjétek, mert a lekvár készítéséhez nem mossuk meg a virágokat, csak így kerül a virágpor a lekvárba. 15 nagyobb darabot szedtünk. Aznap nem volt időm elkészíteni, ezért BEEEM méhviaszos zsákba (ide link) tettem, hogy frissek maradjanak a virágok.

Alapanyagok a bodza lekvár recepthez:

15 db nagyobb bodza virág
5 dl víz
1 db tisztított citrom
30 dkg hámozott, reszelt alma
25 dkg cukor
1 cs 3:1 dzsemfix
1 tk. aszkorbinsav (hő hatására sajnos elveszíti a C-vitamin tartalmát, de ebben az esetben és citrompótló helyett használtam)

A bodza lekvár készítése lépésről-lépésre:

Következő nap megtisztítottam a szárától, a 15 nagyobb darab virágra ráöntöttem a vizet és belekarikáztam a citromot. Egy éjszakát hagytam állni.
Következő reggel a reszelt almával, cukorral, dzsemfix-szel és az aszkorbinsavval feltettem főni.
Forrástól számított 10 percig főztem, majd szűrőn átszűrtem.
Ezután üvegekbe töltöttem, majd az üvegeket pár percre a tetejükre fordítottam.
Nincs szükség dunsztolásra, hagyjuk kihűlni.
Mi kaláccsal próbáltuk ki. Fantasztikus! Főzés közben fantasztikus illata van és nem utolsó sorban abszolút zero waste módon készült.
Próbáljátok ki Ti is és várom kommentben a visszajelzéseket!

Bodza. A egészséges és sokoldalú gyógynövény, amely eredetileg Dél-Amerikából származik. Kutatásokkal igazolják a bodza jótékony hatásait. Jótékony hatású a gyulladások, fájdalmak, az influenza és a diabétesz esetében.

A bodza nagyon sok hatóanyaggal rendelkezik. Vannak jótékony hatású és egészségre ártalmas hatású hatóanyagai, szerencsére az utóbbiból kevesebb. A hatóanyag, amivel érdemes vigyázni, az a lektin. A lektinek olyan glikozidok, amelyek kémiai reakciókat váltanak ki és a fehérjemolekulák stabilitását befolyásolni tudják. A bodzában található méreganyagokat nevezik Sambunigrin-nek vagy Nigrin B.-nek. Egészségre káros hatásúak, de a felnőtt emberi szervezetre nem veszélyesek. A lektin mint méreganyag megtalálható a bodza gyökerében, az éretlen bogyókban illetve kis mennyiségben a levélben és a fakéregben. A felnőttekre kevésbé veszélyes, viszont a gyerekeknél és az állatoknál életveszélyes állapotot válthatnak ki. A mérgezés tünetei lehetnek: hányinger, hányás és hasmenés.

A bodza virágát nyugodtan lehet fogyasztani!
Készítsd el a bodza lekvárt a BEEEM recept alapján. Nem csak az ízlelőbimbóid, hanem az egészséged is hálás lesz!
Juttasd el a bodza lekvárunk receptjét minél több emberhez! Köszönettel vesszük megosztásod a közösségi felületeken!

Küldj nekünk üzenetet!

Kérjük fogadd el az Adatkezelési feltételeket!

Kapcsolat

Email:

kapcsolat@beeem.hu

Telefon:

+36 20 517 3416