Az én olvasatomban a zero waste életmód része, hogy igyekezzünk minél kevesebb kész terméket megvásárolni. Mint régen a szüleink és a nagyszüleink, csak ez nekik a mindennapjaik része volt.

Az eper nálunk az egyik kedvenc

Sokat főztünk be anyukámmal és a tesóimmal. Egy-egy befőzés alkalmával 60-80 üveggel is elraktunk különböző lekvárokból, savanyúságokból és jókat beszélgettünk közben. 🙂

Az eper nálunk az egyik kedvenc

Lekvárt cukros és cukormentes változatban is készítek és persze nem maradhat el az eper szörp sem.

Eper lekvár és szörp cukorral

Az epret megtisztítottam a szárától és jó alaposan megmostam. Én legalább háromszor át szoktam mosni, hogy lemossam róla a legkisebb homokszemeket is.

Három kiló tiszta eper lett tisztítás után. Felaprítottam és kézzel összetörtem. Egy marék cukrot kevertem bele. Egy órát állni hagytam, hogy levet engedjen. Ebből lesz a finom eper szörpünk, nem hagyom, hogy elpárologjon a lekvár főzés közben, hiszen sokkal jobb helye van ennek a finom lének a kamrában. 🙂 

 

Amikor levet engedett az eper, leszűrtem. Nem kell nagyon kinyomkodni, hiszen a lekvárba is kell. A lekvárt feltettem főni. Nagyon édes epret szedtünk, ezért kilónként 30 dkg cukrot tettem bele. Érdemes menetközben kóstolni. Botmixerrel még összetörtem és adtam hozzá két csomag 3:1 Dzsemfixet. Ha a Te családod darabosan szereti a lekvárt, ne törd jobban össze. Folyamatos keverés közben még 10 percig forraltam. Csírátlanított üvegekbe töltöttem, az üvegeket a fejükre állítottam 20 percre, majd dunsztba tettem.

és most jön a szörp

Ebből az adag eperből 9 deci lé lett. A szörphöz több cukor kell, mint a lekvárhoz. A 9 decihez én 50 dkg cukrot adtam. Ezt is jó, ha megkóstolod és a saját ízlésed szerint cukrozod. Belecsavartam fél citrom levét, ettől még a színe is csodás lesz. Pár perc forralás után sterilizált üvegbe töltöttem és az üveget 20 percre fejre állítottam. Ezt is dunsztba tettem.

Eper lekvár eritrittel

Cukormentes változatot is készítettem. Az eljárás ugyanaz, mint a cukorral készült lekvárnál. Alapos tisztítás után, felaprítottam és feltettem főni. Ebből nem készült szörp. 🙂 Kilónként 15 deka eritrittel főztem, majd botmixerrel pürésítettem. Ebbe is 3:1 Dszemfix került. Folyamatos keverés mellett 10 percig forraltam, majd üvegekbe töltöttem. 2 kiló tiszta eperből 6 darab 390 ml-es üveg lekvár készült. Az üvegeket a fejükre állítottam 20 percre és dunszba tettem. 

Télen biztos, hogy nagyon jól fog esni egy finom friss vajas-lekváros kalács vagy lekváros palacsinta. 🙂

Küldj nekünk üzenetet!

Kérjük fogadd el az Adatkezelési feltételeket!

Kapcsolat

Email:

kapcsolat@beeem.hu

Telefon:

+36 20 517 3416