Kenyér recept BEEEM módra, avagy kenyér házilag gyorsan
Ismersz jobbat az otthon sütött kenyérnél? Szerencsére napjainkban az otthoni kenyérsütés fénykorát éli. Nem csak a tudatos étkezés alapköve, hanem az étkezési kultúránk része. Gondolj csak az augusztus 20-i szentelt kenyérre.
A kenyeret fogyaszthatod reggelire, tízóraira nasi mellé vagy helyett, kirándulásra szendvicsként. Eheted sós és édes kenőkével is, a variációk tárháza végtelen.
Ha eddig úgy gondoltad, hogy a kenyér készítése otthon, a konyhádban macerás és időigényes, akkor most meg kell, hogy cáfoljalak.
Ezzel az egyszerű kenyér recepttel bebizonyítom Neked, hogy el fogod a családod, az ismerőseid kápráztatni. Korábban nem sütöttem otthon kenyeret, de mióta áttértünk a zero waste életmódra, a házi kenyérsütés abszolút az életünk része lett.
Többféle receptet is kipróbáltam már az elmúlt hónapokban, de mivel nem szeretem a túlbonyolított dolgokat, ez a recept lett számomra a legegyszerűbb kenyér recept. Azért, hogy nevesítsük is, mától nevezzük lusta kenyérnek
Annak idején mikor megalkottuk a méhviaszos kendő családot nem gondoltam volna, hogy a kenyérsütésnél is nagy segítségemre lesznek a BEEEM kendők. Azt gondoltam, hogy csak csomagolni lehet a méhviaszos kendőinkbe. De ahogy egyre inkább belemélyedtem a hulladékmentes világba, rájöttem, hogy a termékeinket nagyon széles körben fel lehet használni. Szeretnéd megtudni mire és hogyan használhatod? Itt olvashatsz a méhviaszos kendők használatáról.
Hozzávalók a gyors kenyér receptemhez:
0,5kg liszt
2tk só
1cs száraz élesztő
4dl langyos víz
3ek olívaolaj
A kenyér tészta összeállítása:
A fenti hozzávalókat egy fakanállal pár mozdulattal összedolgoztam, míg a tészta el nem vált az edény falától. Itt jött az én csodaszerem! Mivel késő este volt, fáradt voltam de a gyerekeknek másnapra kellett reggelire a friss, ropogós kenyér, lefedtem az edényt az L-es BEEEM méhviaszos kendővel.
Egész éjszaka kelt a kenyér tésztám a kendőm alatt.
Reggel lisztezett deszkán téglalap alakúra formáztam, hosszában kétfelé vágtam. Így kettő „lusta kenyér“ készült.
A tésztákat párszor megtekertem – ld. a fotót. és sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem.
200 fokra előmelegített sütőbe tettem.
A sütő aljába érdemes egy hőálló tálban vizet tenni. A gőz jót tesz a kenyér kérgének.
Kb. 20 perc sütés után elkészült a BEEEM „lusta kenyér“
Így készül az egyszerű kenyér házilag.
Próbáld ki és jelezz vissza hogy sikerült!
Belegondoltál már miért jobb az otthon sütött kenyér a boltinál?
Ne a hozzávalókkal hanem inkább az illatokkal kezdjük. A frissen sütött otthoni kenyér illatánál kevés jobbat ismerek a konyhaillatok közül. Még a low carb eszmék követőinek is összeszalad a nyál a szájukban Számomra ez az illat jelenti az otthon melegét.
Az illatok után további hatalmas előnye az otthoni kenyérnek, hogy pontosan ismered az összetevőket. A bolti kenyerek, pékáruk esetében számolnod kell a hozzáadott tartósítószerekkel és ízfokozókkal. Csak bíztatni tudlak az otthoni kenyérsütésre.
A megmaradt kenyeret TE hogy szoktad frissen tartani? Ugye nem nejlon zacskóban? Ajánlok neked egy cikket, mit használj nejlon zacskó helyett.
Ha tetszett a receptem, oszd meg ismerőseiddel is a közösségi oldalakon!