Mi a műanyag? Mi a műanyag hulladék? Mit jelent a hulladék szelektálás? Ezekre a kérdésekre a BEEEM megadja a válaszokat.

Olvass tovább és kommentelj! Oszd meg velünk ötleteidet, tapasztalataidat! A háztartási hulladék szelektálása gyerekjáték! Ennek ellenére sajnos még sokan nem tudják mi történik, ha a színes üveget a fehér üveges konténerbe dobják. Hová kerül az üres üdítős fémdoboz?

Mi a műanyag? Mi tartozik a műanyag hulladékok közé?

1839-ben Charles Goodyear kaucsukot (a kaucsuk egy gumiszerű anyag) állított elő kénnel. Ez volt az első lépés a műanyaggyártás felé. 100 évvel később a technika fejlődésének köszönhetően elkezdődött a műanyaggyártás. Elrémisztő adat: éves szinten 370 millió tonna (!) műanyagot gyártanak világszerte. Gondolj csak bele milyen nehéz egy üres szénsavas PET palack! Szinte nincs mérhető súlya.

A műanyag gyártásához nagy mennyiségű kőolajra van szükség.

A kőolaj korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért annak kinyerése minden, csak nem kőolajbarát. Ezenkivül a gyártási folyamat során sokféle mérgező anyagot is felhasználnak. Nem kell tudományosan utána olvasni a műanyaggyártásnak ahhoz, hogy tisztában legyünk vele, hogy nem csak a műanyag késztermék, hanem maga a műanyaggyártás is nagyon környezetszennyező. És a lebomlási idejéről – ami 200-1000év közötti – még nem is beszéltünk. Ha minimális lebomlási idővel számolunk, akkor az elsőként gyártott műanyag eszközök (vagyis 1938-ból) még mindig a környezetünket terhelik, nem bomlottak le. A műanyagnak előnyei is vannak.

Jogosan merül fel a kérdés, ha műanyaggyártás annyira környezetszennyező, mint ahogy fent írtuk, akkor miért része az életünknek, a mindennapjainknak? A válasz nagyon egyszerű: a műanyag az egyetlen olyan anyag, amely nem törékeny, relatív könnyű és hosszú élettartamú. Az előállított műanyagok kb. 35%-a csomagoló anyagként kerül a forgalomba. Ezt a számot csökkentheted a BEEEM méhviaszos termékeinkkel. Nem csak a műanyag képes az élelmiszert frissen tartani, hanem a mi környezettudatos, komposztálható méhviaszos termékeink is. Így tudsz környezettudatos lenni és környezettudatosan élni.

Óriási környezetszennyezés a műanyag által
A műanyagfelhasználásunk hatalmas problémákhoz vezet a fent leírtak miatt. Szerencsére egyre többen térnek át a „zero waste” életmódra. A zero waste jelentése röviden: hulladék nélkül élni. A műanyag bejut a talajba, a folyóvizeinkbe, az óceánokba. Láttál már műanyagzacskóba gabalyodott teknőst ugye? A műanyag mikro formájában is sok problémát okoz. Tudományosan kimutatták, hogy változást okoz a genetikában, csökkenti a szaporodási képességet. Bekerül a táplálékláncba, felhalmozódik az élőlényekben.

Mit jelent valójában a hulladék? Mi a műanyag hulladék?

Talán a legegyszerűbb megfogalmazás szerint minden olyan anyag hulladéknak számit, ami valaminek az előállítása során keletkezik, szilárd állapotú illetve folyadék, szilárd és gáz halmazállapotú anyag tárolására alkalmas. Tehát hulladék az üditős PET palack, a zöldség csomagolását szolgáló műanyag doboz, a tejesdoboz, a felvágott vakuumfóliája, a fogkrém tubusa…. sorolhatnánk napokig.

A politika részéről vannak intézkedések, amelyek a valóban nagyon felesleges műanyag hulladék redukálását szolgálják. 2021-től az EU területén tilos a következő egyszer használatos műanyag termékek használata:
szívószál, műanyag evőeszköz, műanyag tányérok, műanyag fültisztító, lufipálca.

A hulladék szelektálás lényege

A legtöbben ilyenkor rávágják, hogy szelektíven kell gyűjteni a szemetet. A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző anyagú szemetet/hulladékot külön kezeljük. Külön szemetesbe kerül a papír, a műanyag, a fehér üveg, a színes üveg és a maradék. A szelektálás már a háztartásunkban kezdődik. A szelektált hulladékot újrahasznosítják. Ennek 2 fajtáját különböztetjük meg: értéknövelő (upcycling) értékcsökkentő Az értéknövelő újrahasznosításnál a szelektíven szétválogatott hulladékból az eredeti termékhez szükséges alapanyagot állítanak elő. Ez a művelet kb. 2-3 szor ismételhető meg. Ez esetben a hulladék értékét az eredeti alapanyag szintjére emelik.

Az értékcsökkentő újrahasznosítás esetében a műanyag hulladékot műanyag hulladékként hasznosítják, pl. egy más jellegű termék gyártásához felhasználják. Vagyis az eredeti alapanyaghoz képes csökken az értéke. Pl. a műanyag hulladékot felhasználják tégla gyártásához.
A hulladék szelektálás nem rossz megoldás viszont a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik.

A hulladékcsökkentés egyik legjobb módja, ha mellőzzük a termékek felesleges csomagolását. Itt találsz tippeket, mit használhatsz nejlonzacskó helyett. A BEEEM csapata úgy gondolja, hogy a nejlonzacskó az első dolog, amit ki kellene iktatnunk az életünkből. További hulladékmentes tippjeinket itt találod. 
A hulladék szelektálás során a papírt, a fémet, az üveget és a műanyag hulladékot különválogatjuk. Mi a háztartási hulladékot – szerencsére nem sok van – 4 kukába szelektálva gyűjtjük. Megoldható természetesen, hogy egy nagyobb szemetesbe gyűjtöd és a szelektív gyüjtőszigeteknél válogatod szét. Ha szelektálod, a hulladék újrahasznosíthatóvá válik, vegyesen viszont csak a szeméthegyek gyarapodását segíted elő.

A hulladéktípusok:

  • Papírok:
   nagyon fontos, hogy a papír ne legyen szennyezett és zsíros. Tehát a használt zsebkendő nem idevaló! Figyelj rá kérlek, hogy műanyag ne kerüljön a papírok közé. Mielőtt a papírdobozt összetaposva a gyüjtőbe dobod, távolítsd el kérlek a ragasztószalagot.
  • Üvegek:
   szerencsére egyre több helyen külön gyűjthetjük már a színes és fehér üvegeket.
   Fehér üveg gyűjtőbe kerül a tiszta, kimosott színezetlen üveg. A tükör, az ablaküveg, a szemüveg kerámia nem idevalók!
   Színes üveg: zöld, barna, sárga parfümös, kimosott italos üvegek.
   Mindenesetben kérlek távolítsátok el a fémkupakokat!
  • Fémek:
   Idetartoznak a csomagolódobozok ( üditős, sörös, konzerves) illetve a háztartási fémhulladékok, mint pl. fém evőeszközök.
   Mindenesetben mossátok el ezeket az eszközöket!
  • Műanyagok:
   Üdítős, ásványvizes PET palackok, kimosott háztartási flakonok – samponos, tusfürdős – szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák. Mindenesetben mossuk ki ezeket és tapossuk laposra! Ne legyen a műanyag hulladék zsíros, olajos. Például a joghurtos poharat, a margarinos dobozt is mosd el mielőtt kidobod.

Biztosak vagyunk benne, hogy a fenti információkat TE is ismered. Azért állítottuk össze ezt a bejegyzést, hogy összefoglaljuk az átlag ember számára is könnyen emészthető módon a műanyaggal és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos információkat.

Az első és legfontosabb lépést itt találod. Olvasd el a mit használj nejlonzacskó helyett bejegyzésünket. 

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg a közösségi oldalakon, hogy minél több emberhez el tudjuk juttatni a fontos infókat. Légy zöld!